De rol van hormonen
In je lichaam worden een reeks van verschillende hormonen aangemaakt in de geslachtsorganen, het brein, de schildklier, de bijnieren en de alvleesklier. Denk hierbij aan hormonen zoals oestrogeen of progesteron, maar ook cortisol, insuline of serotonine. Ze spelen allemaal een essentiële rol in je lichaam. Ze beïnvloeden niet alleen je fysieke gezondheid, maar ook je mentale en emotionele gesteldheid. Wanneer hormonen uit balans zijn, kan je last krijgen van diverse symptomen. Dit kan een enorme impact hebben op je dagelijks leven en onze algehele welzijn. Door je hormonen in balans te brengen, ga je je beter voelen. Je krijgt meer energie, je stemming stabiliseert en je kan beter slapen. Het kan zelfs invloed hebben op je vruchtbaarheid, het voorkomen van bepaalde gezondheidsproblemen en het behouden van een gezond gewicht.
Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het uit balans raken van onze hormonen:
-
Zwangerschap
-
Overgang en ouderdom
-
Stress
-
Mentale gezondheid
-
Slechte voeding
-
Weinig of geen lichaamsbeweging
-
Slaapgebrek
-
Blootstelling aan hormoonverstorende stoffen
-
Medicatie en hormonale behandelingen zoals anticonceptie, antidepressiva en steroïden
Breng je hormonen weer in balans
Je hormonen weer in balans brengen doen we in 10 stappen. Aan de hand van meerdere vragenlijsten krijgen we een beeld van welke hormonen uit balans zijn. Eventueel kunnen we bloed, speeksel en urinetesten doen om je hormoonbalans te testen.
Als we weten welke hormonen uit balans zijn, gaan we onder andere kijken naar je voeding, beweging en stress. Het is een verandering in je levensstijl die bijdraagt aan het verbeteren van jouw hormonale balans waardoor je je gezonder gaat voelen. De hormonale klachten of overgangsklachten zullen verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.